16Aug

Про чистку MacBook та iMac від пилу

Очищення ноутбуків та моноблоків Apple від пилу з заміною термопасти — це обов’язкове регламентне обслуговування техніки. У даній статті ми розповімо навіщо проводити чистку, як часто, та якими наслідками загрожує ігнорування процедури. Матеріал буде корисним всім власникам Макбук та Аймак, допоможе запобігти ускладнень.

Звідки у MacBook, iMac з’являється пил та бруд?

Хоча техніка Епл з кожним роком стає все більш довершеною, все ж деякі проблеми залишаються актуальними, незважаючи на рік випуску та модель пристрою. Одна з таких проблем — це скупчення пилу всередині комп’ютеру, та як наслідок — його перегрівання, шум, або інші ускладнення. Як пил проникає всередину техніки? Насправді все дуже просто. Макбуки та Аймаки не є абсолютно герметичними, крім того, у своїй конструкції вони мають кулери, які виводять зайве тепло. Під час роботи вентиляторів через отвори охолодження у корпус проникає також пил та дрібне сміття. Поки ноутбук новий, про це не варто турбуватись, але з часом кількість пилу збільшується, він покриває товстим шаром всі деталі та заважає їм нормально охолоджуватись.

Крім пилу, всередину часто потрапляє інше дрібне сміття: крихти, волосся, хутро домашніх тварин, тощо. Особливо тверді крихти здатні пошкодити шлейфи, мембрани, механізми клавіш, кулери. Не слід також забувати, що пил володіє гарними електропровідними властивостями, тому може призвести до короткого замикання (КЗ). У свою чергу, між радіаторами охолодження та чіпами нанесено шар термопасти, яка з часом твердне, втрачає свої властивості та потребує заміни.

Чим небезпечне забруднення Мак?

Чистка iMac від пилу

Чистка iMac від пилу

Необхідно розуміти, що шар пилу на деталях пристрою заважає нормальній роботі системи охолодження. Він перешкоджає ефективному відводу зайвого тепла від чіпів, блоку живлення та ін. Тому з часом ви можете помітити як Макбук чи Аймак почне перегріватись, шуміти, гудіти. У більш запущених ситуаціях, комп’ютер може навіть зависати, самовільно вимикатись, перезавантажуватись. Якщо не провести профілактичну чистку з заміною термопасти, це загрожує згорянням комплектуючих від високої температури, або коротким замиканням. 

Крім перегрівання, пил і дрібне сміття небезпечне також і для клавіатури та трекпаду ноутбука. Потрапляючи на контакти клавіш або тачпаду, бруд може призвести до їх застрягання, ускладнення руху, та поломки механізмів. Особливо актуальна ця проблема для MacBook 12’’, MacBook Pro та Air з новими клавіатурами, де використовується механізм типу “метелик”. Він особливо чутливий до потрапляння пилу. Уразливий до проникнення пилу також дисплей, можлива поява плям та розводів.

Симптоми які свідчать про необхідність чистки:

  • Макбук, Аймак сильно гріється, шумить;
  • Повільна робота пристрою, зависання;
  • Плями, розводи, затемнення на екрані;
  • Залипання клавіатури, трекпаду;
  • Ноутбук чи моноблок самовільно вимикається.

Як почистити MacBook, iMac від пилу? 

Очищення пилу та бруду всередині ноутбуків та моноблоків Apple необхідно проводити з постійною періодичністю. Частота проведення процедури залежить від умов та інтенсивності використання, але рекомендується не рідше одного разу на рік. Робота з профілактичної чистки досить делікатна та потребує наявності досвіду і спеціального інструменту. Для очищення необхідно зняти нижню кришку Макбук (або екран Аймак), вилучити кулери, материнську плату, від’єднати клавіші клавіатури та інше. Після цього пил та бруд обережно видаляються ручним пилососом та м’якою щіткою, наноситься новий шар свіжої термопасти. Самостійно проводити дану процедуру у домашніх умовах без необхідних навичок — небезпечно, адже можна пошкодити деталі пристрою.

Професійна чистка Mac у Києві 

Сервісний центр Apple BashMac у місті Київ пропонує швидкі та якісні послуги профілактичної чистки MacBook, iMac, Mac Pro, Mac Mini всіх моделей. Наші кваліфіковані інженери у найкоротший час очистять пил всередині Макбук, його клавіатуру, трекпад, кулери, нанесуть нову термопасту. А також комплексно очистять моноблок Аймак.

Пропонуємо профілактичну чистку:

  • MacBook;
  • MacBook 12’’;
  • MacBook Pro Unibody;
  • MacBook Pro Retina;
  • MacBook Pro Touch Bar;
  • iMac Aluminium;
  • iMac Slim;
  • Mac Pro;
  • Mac mini;
  • Іншої техніки Apple.

Послуга надається оперативно, за доступною ціною, з гарантією якості. Чекаємо на вас у нашому сервісі, що знаходиться у центрі міста, поблизу метро Площа Льва Толстого!

Коментарі
  • Софія
    07.06.2023
    Доброго дня, підкажіть, будь ласка, скільки буде коштувати чистка MacBook Air та скільки по часу це займає? Буду чекати на відповідь! reply
Залишити коментар