05Dec

Проблеми з зображенням на екрані MacBook, причини та рішення

Всі ноутбуки Apple оснащуються якісним вбудованим дисплеєм, який у залежності від року випуску пристрою, може бути створеним за різними технологіями. На даний момент, моделі MacBook Air (M1, M2) постачаються з екраном Liquid Retina, а MacBook Pro 14 та 16 дюймів — Liquid Retina XDR. Однак, незалежно від версії лептопу, досить часто виникають проблеми з відсутністю на ньому зображення, або появою різноманітних артефактів. Пропонуємо розібратися в причинах подібної поломки та варіантах її вирішення після безкоштовної діагностики Макбук у Києві.

Чому дисплей MacBook не вмикається, або на ньому артефакти?

Отже, в першу чергу розглянемо основні симптоми несправності. Найчастіше, ви можете спостерігати такі ознаки:

  • Екран Макбук не працює, залишається чорним, білим.
  • На зображенні з’явилися смуги, артефакти, дефекти.
  • Працює тільки половина або частина дисплея.

Загалом, існує три головні причини такої поломки: пошкодження матриці, розрив шлейфу, або несправність відеокарти. Розглянемо кожну з них окремо.

Розбилася матриця екрана MacBook

Розбився екран Макбук

Найчастіше подібне пошкодження виникає під час падіння ноутбуку, сильного удару в область дисплея, або у бічну грань корпусу. Це означає, що шар матриці фізично зруйнувався. При цьому, екран може не вмикатися взагалі, або ж на поверхні з’являються тріщини, вм’ятини, різноманітні спотворення картинки.

Перелом, розрив сигнального шлейфу

Пошкодження шлейфу екрана Мак

До материнської плати монітор Макбук підключається за допомогою гнучких шлейфів, які у різних моделях мають особливу форму, довжину та ширину. Достеменно відомо, що деякі покоління Mac отримали невдалі шлейфи, які з часом можуть перетертися або тріснути (Flexgate). У такому випадку часто спостерігається рожевий, червоний відтінок зображення, поява широкої темної смуги.

Проблеми з відеокартою MacBook

Симптоми відеокарти Макбук

Нарешті, повна відсутність зображення або поява на ньому дефектів може бути пов’язана з поломкою відеоадаптеру. Зокрема, це стосується попередніх моделей MacBook Pro (15”, 16”), які мають дискретну відеокарту. Тобто, якщо екран не отримував механічних пошкоджень, проте на його площині з’явилися артефакти, різнокольорові смужки, подвоєння — в великою вірогідністю причина в несправному GPU. Цьому може передувати сильне перегрівання ноутбуку, залиття рідиною, тривалі навантаження при роботі в графічних та відео програмах, тощо.

Варіанти ремонту MacBook (Pro, Air)

Ремонт екрана MacBook у Києві

Ми розглянули найчастіші причини появи проблем з виводом зображення на дисплей. Проте, зазначимо, що точно встановити фактор поломки можливо лише замовивши професійну діагностику Макбук в місті Київ. Залежно від її результатів пропонуються такі методи рішення:

Отримати докладну консультацію та замовити ремонт MacBook у Києві ви можете в сервісному центрі Apple BashMac. До ваших послуг заміна оригінальних комплектуючих та компонентний ремонт з гарантією.

Залишити коментар