20Aug

Не вмикається, не завантажується MacBook

У даній статті детально розглянемо причини через які Макбук відмовляється вмикатись або завантажуватись. А також варіанти вирішення проблеми, надамо професійні поради від сервісного центру Apple BashMac. Корисна інформація для всіх власників ноутбуків Епл, яка відповість на всі питання, та дозволить знайти ефективне рішення несправності. 

Різниця між термінами “не вмикається” та “не завантажується”

Користувачі комп’ютерної техніки часто плутають поняття “не завантажується” і “не завантажується”. Особливо важливо на самому початку визначитись з термінами, адже від цього залежить подальші варіанти вирішення проблеми. Отож, приведемо опис симптомів. 

MacBook не вмикається

Дана несправність проявляється у повній відмові ноутбуку працювати. Тобто при натисканні кнопки пуску не відбувається ніякої реакції.

  • При включенні Макбук не відбувається будь-якої реакції;
  • Екран залишається темним, відсутнє зображення завантаження системи;
  • Не чути звуку роботи кулерів (на нових моделях, цей показник може не спрацювати, так як вентилятори не вмикаються відразу).

MacBook не завантажується

Термін означає, що фізично ноутбук вмикається, але система macOS не може бути запущена, як правило на екрані виводиться зображення системної помилки.

  • При включенні на екрані з’являється зображення яблучка, іконки процесу завантаження, але система зависає;
  • Поява білого екрану;
  • На екрані з’являється зображення папки зі знаком питання;
  • Чорний екран, але чути шум кулерів, звук завантаження системи (проблема з дисплеєм або відеокартою).

Хоча блокування Макбук відноситься до іншої категорії проблем, але не зайвим буде згадати і про такі випадки. Якщо на екрані з’являється повідомлення про блокування, або поле для вводу EFI паролю — це також не дозволить системі завантажитись, поки вона не буде розблокована.

Причини відмови MacBook вмикатись або завантажуватись

У випадку з повною відмовою лептопу включатись — проблема стовідсотково апаратна, тобто пов’язана з поломкою фізичних компонентів. Причиною може стати залиття ноутбуку рідиною, механічні пошкодження при падінні, згоряння елементів на платі, проблемна батарея та ін. Іноді причиною може стати несправна клавіатура, кнопка живлення. 

Щодо причин відмови завантажуватись — вони можуть бути як апаратні так і програмні. Найчастіше таке відбувається після невдалого оновлення macOS, експериментування з системними налаштуваннями, пошкодженням SATA шлейфу, несправним HDD або SSD диском, RAM пам’яттю. Нерідко проблема виникає при FileVault шифруванні диску. Невдала модернізація Макбук також може стати причиною, якщо було встановлено оперативну пам’ять неправильної ревізії та ін.

Інструкція щодо вирішення проблеми

Якщо MacBook не вмикається, у першу чергу необхідно перевірити чи подається на нього живлення. Адже якщо ноутбук повністю розряджений — включити його не вдасться. Для перевірки підключіть до нього адаптер живлення, та впевніться що у розетці є струм. Це досить банальна порада, тим не менш, може допомогти вирішити проблему. Рекомендовано відключити від ноутбуку всі зовнішні пристрої, флешки, принтери та іншу периферію. Іноді саме конфлікт обладнання призводить до відмови.

Окремо слід згадати про випадки потрапляння води у ноутбук. Отже, якщо Макбук перестав вмикатись після залиття його рідиной (вода та інші напої) — необхідно знеструмити його, та якомога швидше звернутись до сервісу. Потрапляння вологи всередину ноутбуку призводить до короткого замикання, корозії елементів, тому самостійно експериментувати у такому разі не варто. Теж саме можна сказати, про механічні пошкодження після падіння лептопу — слід відразу звернутись до професіоналів з ремонту.

Що робити, якщо Макбук не завантажується?

  • Підключіть ноутбук до електромережі, від’єднайте всі підключені зовнішні пристрої. Вимкніть Макбук тривалим натисканням кнопки живлення, та знову вмикніть його;
  • Скиньте налаштування параметрів пам’яті. Для цього після натискання клавіші живлення, затисніть на клавіатурі клавіші Option-Command-P-R;
  • Увійдіть у розділ відновлення даних macOS (Recovery). Після запуску Мак, натисніть комбінацію клавіш Command ()-R. У разі якщо відновлення проводиться з інтернет, необхідно затиснути комбінацію Option-Command-R;
  • Якщо у вас є зовнішній диск (флешка) з системою, підключіть її та при запуску затисніть клавішу Option (⌥). Це дозволить вибрати джерело завантаження системи.

Отримати професійну допомогу у Києві, якщо MacBook не завантажуєтся (не вмикається)

Наш сервісний центр Apple BashMac пропонує професійні послуги з ремонту та налаштування Макбук будь-яких моделей у Києві. Швидко допоможемо вирішити проблему з відмовою ноутбуку Епл вмикатись, або завантажуватись. Виправляємо як програмні помилки, так і апаратні поломки, проводимо безкоштовну діагностику. До ваших послуг перевстановлення macOS, оновлення, налаштування. За необхідності здійснюємо резервне копіювання даних (бекап), перенос файлів у нову систему, міграцію профілю користувача та інше. Доступні ціни, швидкість, та гарантія якості. Чекаємо на вас!

Коментарі
  • Барбара
    05.10.2023
    Добрий день. Потрібно зняти MDM блокування на Макбук Про М1. Ви таке зможете зробити? reply
    • BashMac
      01.11.2023
      Від 1500грн-500уо reply
Залишити коментар