10Feb

Повний огляд програм, плагінів та додатків для створення музики на Mac

Сьогодні ми розповімо про найпопулярніше музичне програмне забезпечення для операційної системи macOS! Пропонуємо вашій увазі найповніший список аудіо-софту для Mac, аналогів якому ви не знайдете у Інтернет! Стаття буде корисна як музикантам початківцям, так і майстрам справи.

Розглянемо такі категорії софту:

  • створення, аранжування музики;
  • мікшування (DJ-програми);
  • редагування аудіо (постобробка);
  • потужні медіаплеєри;
  • звукові утиліти для macOS;
  • запис голосу та вокалу.

Замовити встановлення програм на свій MacBook, ви можете у сервісі BashMac

Створення музики на Apple Mac

 

DAW-програми (цифрові звукові станції, програмні секвенсери)

DAW-програми (цифрові звукові станції, програмні секвенсери)

У даній категорії софту ми розглянемо професійні «віртуальні студії» для написання музики за допомогою комп’ютера Mac. Ці програми значно спрощують процес запису, зведення доріжок, їх редагування. А також дозволяють записувати живі музичні інструменти і вокал. Пропонуємо ознайомитися з найпопулярнішим програмним забезпеченням станом на 2022 рік.

Apple Logic Pro Х

Програмне забезпечення власної розробки Apple. Донедавна підтримувалась робота в Windows, але з 2020 року підтримка припинена і останні версії працюють тільки з macOS. Цікаво, що програма оптимізована для екранів з високою роздільною здатністю, а також має відомий чорний інтерфейс в стилі Мак Ос. Відмінний софт для створення, мікшування та обробки звуку. Але слід пам’ятати, що Logic Pro X підтримує лише 64-розрядні VST плагіни, а для використання 32-розрядних необхідне встановлення додаткових модулів від сторонніх розробників (якщо ваша версія операційної системи підтримує їх). 

Native Instruments Reaktor, Guitar Rig, Maschine

Популярне програмне забезпечення для виробництва музики, що об’єднало в собі безліч аудіо-додатків для створення універсальної та надзвичайно потужної студії. Найширший спектр інструментів і звуків NI Reaktor стане у нагоді всім: музикантам, продюсерам і звукорежисерам. Native Instruments стверджує, що відкрита архітектура програми робить потенціал для створення своїх інструментів безкінечним.

Image-Line FL Studio

FL Studio, яка раніше мала назву FruityLoops, — це цифрова звукова робоча станція DAW та секвенсор для написання музичних композицій. Музика створюється шляхом запису та зведення аудіо або MIDI-матеріалу.

Steinberg Cubase Elements v11

На даний момент доступна 11 версія Steinberg Cubase. Це одна з найпотужніших та багатофункціональних програм, що підходить для професійного використання. Віртуальна студія має повний набір інструментів для запису, мастерингу та редагування звуку. Крім того, вона підтримує роботу з форматом стереозвуку 5.1 та 7.1. Містить у собі велику кількість шаблонів, фільтрів, мікшерів, засіб для роботи з нотами. Програма працює з VST та VSTi плагінами.

Avid Pro Tools

Програми Pro Tools — це сімейство програмно-апаратних комплексів студій звукозапису для Mac та Windows, виробництва компанії Digidesign. Для використання програмного забезпечення достатньо мати комп’ютер Apple Mac, а за необхідності можливо підключити різноманітні контролери. Редактор підтримує роботу з TDM та RTAS-плагінами, також можливо використовувати традиційні VST за допомогою встановлення сторонніх програмних рішень. 

Avid Pro Tools First (free)

Pro Tools First — це безкоштовне програмне забезпечення, призначене для використання із системами Windows та macOS, яке дозволяє користувачам записувати, мікшувати та обробляти власну музику прямо зі свого настільного комп’ютера або ноутбука. На відміну від повної версії Pro Tools, Pro Tools First — це вільно поширювана програма, метою якої є ознайомлення нових користувачів із можливостями лінійки програм запису AVID, включаючи Pro Tools HD. З простими, ефективними інструментами та легким у використанні інтерфейсом, це ідеальне програмне забезпечення для початківців.

Apple GarageBand (free)

Професійна програма створення музики розробки Apple, яка забезпечує найкращу інтеграцію та оптимізацію з операційною системою macOS. Це багатофункціональна цифрова студія із вбудованим секвенсором для запису та відтворення музичних інструментів. Особливо популярна програма серед музикантів, які воліють записувати живі інструменти, наприклад, гітару або звук з MIDI-клавіатури. Також містить у собі велику кількість віртуальних інструментів та вбудовані уроки зі створення музики.

VST та AU-плагіни для DAW-програм

Для повноцінної роботи в музичних програмах знадобиться встановлення VST-плагінів. Здебільшого, це різноманітні аудіоефекти, а в позначенні VSTi — програмні синтезатори, ромплери, семплери. Плагіни підключаються в процесі роботи у перерахованих вище цифрових студіях, тим самим значно розширюючи їх функціонал. На даний момент існують тисячі плагінів VST, які можна встановити на macOS. Пропонуємо ознайомитися з назвами найвідоміших:

Native Instruments Kontakt;

Waves Complete;

Spectrasonics (Omnisphere та інші);

Steinberg (Groove Agent та інші).

Програми для написання музики по нотам

У даному списку представлені декілька найпопулярніших нотних редакторів. Вони дозволяють створювати композиції “з нуля”, використовуючи свої навички в написанні музики. Однак це не означає, що автору потрібно робити все власними руками. Сучасні програмні інструменти для композиторів мають функції автоматизації, які полегшують як окремі завдання, так і весь процес роботи. Одночасно з використанням семплів (зразків музики) ви можете редагувати окремі ноти, щоб досягти найточнішого звучання.

Avid Sibelius

Зручний редактор нотних політур, який часто використовується композиторами та аранжувальниками. Програма дозволяє створювати музичні політури та нотні партії для різних інструментів. Має широкий набір функцій та ефектів, працює з MIDI та «живим звуком». Часто Sibelius використовують для створення саундтреків, звукових доріжок для кіно та телепрограм.

iReal Pro

Проста у використанні програма, що допомагає музикантам будь-яких рівнів підготовки покращити свою майстерність. Додаток імітує ансамбль, що реально грає та може акомпанувати вам під час занять. Софт також дозволяє створювати та збирати акордові сітки ваших улюблених пісень.

Arobas Music Guitar Pro 7

Потужний нотний редактор, призначений для створення, редагування та прослуховування гітарних табулатур та нотних партитур, оснащений потужним вбудованим MIDI-редактором, побудовником акордів, програвачем, метрономом та багатьма іншими корисними для гітаристів і не тільки інструментами.


DJ-програми та Live виступи

DJ-програми та Live виступи. Комплексне програмне забезпечення для діджеїнгу

Комплексне програмне забезпечення для діджеїнгу

Ми навмисне не будемо складати рейтинг найкращих програм для діджеїнгу, розподіляючи між ними місця! На думку редакції mac.org.ua, такий рейтинг буде досить суб’єктивним, адже все залежить від завдань які ставляться перед програмою, та особистих уподобань музиканта. У цьому списку ми наведемо лише опис дійсно популярного і шанованого програмного забезпечення серед діджеїв усього світу.

Ableton Live 11

Одна з найвідоміших програм, яка створювалась музикантами для музикантів. Ще наприкінці 90-х років Роберт Хенке і Герхард Белес, які працювали у знаменитій компанії Native Instruments, замислились над створенням зручної комп’ютерної програми для діджеїнгу. Вона повинна була вирішувати декілька основних завдань: створення музики за допомогою комп’ютеру, а також її програвання зі сцени у режимі реального часу. Отож, дякуючи їх зусиллям у 2000 році з’явилася компанія Ableton і її перша версія програми Live 1.0. Наразі доступне встановлення Ableton Live 9, 10, 11 та вище.

Apple MainStage 3

У програмі MainStage для Mac є все необхідне для живих виступів: зручний повноекранний інтерфейс, елементи управління обладнанням, що налаштовуються, велика колекція плагінів і звуків, повністю сумісних з Logic Pro.

Native Instruments Traktor Pro 3

Програма дозволяє програвати одночасно декілька файлів різних форматів, створюючи мікси. Крім цього, вона володіє якісним функціоналом по визначенню темпу, зміни висоти тону, мікшером з трьох або чотирьох смужним еквалайзером, та ін. У 2013 році був випущений додаток Traktor DJ для iPad, таким чином він став першою професійною програмою для діджеїнгу на планшеті. Слід зазначити, що Native Instruments виробляє також власні апаратні контролери, завдяки яким розкриваються повні можливості програми. На MacBook для розширення функціоналу Traktor Pro 2 слід встановити VST плагіни.

Algoriddim djay Pro

Цілковито новий сучасний інтерфейс djay Pro побудований на складній інтеграції з вашою музичною бібліотекою, що надає миттєвий доступ до мільйонів треків. Неперевершена якість звуку та потужний набір функцій, включаючи інструменти для живого виробництва, чотири деки, хвилі високої чіткості, мікшування відео та апаратну інтеграцію, що надає нескінченну творчу свободу для створення діджейських сетів.

Pioneer Rekordbox

Професійна DJ платформа, в яку інтегровано все – від керування хмарною музикою до творчих можливостей для виступів. Вона дозволяє легко займатися діджеінгом через різні пристрої підключені до хмарного сервісу, перебуваючи в будь-якій точці світу. Платформа підтримує роботу з усім обладнанням Pioneer DJ, включаючи CDJ/XDJ плеєри та DJ контролери.

Serato DJ Pro

Професійний софт для діджеїв. Універсальне робоче рішення для підготовки міксів та живої гри на майданчику. Програма дозволяє швидко та зручно керувати колекцією треків. Можливо розділити треки у підкатегорії для сетів на різних майданчиках. Serato працює з бібліотекою iTunes та whitelabel.net.

Future DJ Pro

Діджейська програма для професійного мікшування треків. Програма може мікшувати музику в режимі реального часу, як в ручному, так і в автоматичному режимі. Програмний комплекс включив у себе найрізноманітніші функції та можливості, які будуть до вподоби навіть найвибагливішим діджеям. Якщо ви новачок і тільки починаєте працювати з подібними програмами, все, що вам буде необхідно, це застосувати свій творчий потенціал. 

Mixxx (free) 

Безкоштовне програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом для діджеїв. Софт кроссплатформений та підтримує найпоширеніші формати музичних файлів. Програму можливо контролювати за допомогою контролерів MIDI, HID та вінілових платівок з тимчасовим кодом, як доповнення до комп’ютерних клавіатур і мишок.


Аудіоредактори (постобробка)

Все, що потрібно для якісної обробки звуку на Mac

Adobe Audition 

Напевно, найпоширеніший звуковий редактор. Програма вважається професійною, має великий набір інструментів, фільтрів, ефектів та налаштувань, розібратися в яких новачкові буде досить складно. Хоча з простими операціями з очищення звуку, його редагуванням та обробкою – розбереться навіть початківець. Для просунутих, доступні засоби для повного циклу створення музики, від запису до зведення та покращення звучання.

Amadeus Pro

Багатотрековий музичний редактор, який буде цікавий як любителям, так і професіоналам. Програма підтримує роботу з кількома звуковими доріжками, кожну з яких можна редагувати абсолютно незалежно від інших — змінювати рівень гучності, накладати різні фільтри,  додаткові фрагменти та інше. Окрім цього, Amadeus Pro має вбудовані функції придушення шумів та перешкод, які можна застосувати як до всього треку, так і до окремих його блоків. Працює з більшістю музичних форматів та підтримує пакетну обробку файлів.

Cockos REAPER

REAPER (від англійского Rapid Environment for Audio Production, Engineering, and Recording) — програмне середовище для аудіо виробництва, запису та аудіо інженерингу. Аудіостанція має широкі функціональні можливості, та є розвиненою професійною робочою системою для створення, запису, редагування та мікшування аудіо та MIDI матеріалу, а також мастерингу композицій. При цьому програма має відносно невеликий розмір.

Fission

Ви можете об’єднувати файли, обрізати аудіо, а також швидко розділяти довгі файли. Fission оптимізований для швидкого редагування без втрати якості. Якщо вам потрібно конвертувати аудіоформати, Fission також вміє це робити. Швидко експортуйте або пакетно конвертуйте файли у формати MP3, AAC, Apple Lossless, FLAC, AIFF та WAV.

Algoriddim Neural Mix Pro

Розробники Algoriddim, відомі своїм додатком djay Pro, зробили серйозні кроки в 2020 році у сфері діжейського програмного забезпечення. Neural Mix Pro претендує на звання першого аудіо-редактора на основі штучного інтелекту. Зауважимо, що програма доступна лише для комп’ютерів на базі macOS. Завантажити його можна із App Store. Базова версія безкоштовна

iZotope RX

Програмне рішення, з найповнішим набором інструментів з реставрації звуку. Дозволяє видаляти шум, свист, гул, усувати клацання, відновлювати кліпований аудіоматеріал, наочно відбирати та пригнічувати небажані звуки, ресинтезувати втрачений звук та багато іншого.

Audacity (free)

Простий у використанні багатодоріжковий аудіоредактор і записувач для Windows, macOS, GNU/Linux та інших операційних систем. Audacity — безкоштовне програмне забезпечення з відкритим кодом. Програма постачається в комплекті з деяким апаратним забезпеченням, повний список якого можна знайти на офіційному сайті виробника.

Ocenaudio (free) 

Безкоштовний, простий звуковий редактор, який замінює інші програми. Цей мультиплатформений інструмент може редагувати та аналізувати будь-яку звукову доріжку простим способом, вибираючи частини, які необхідно змінити, за допомогою миші, та застосовуючи ефекти і редагування на панелі керування, розташованої у верхній частині інтерфейсу.


Аудіоплеєри для macOS

Для прослуховування музики, голосу та звуків на комп’ютері Mac, можливо використовувати вбудований QuickTime, або додаток «Музика». Проте, ці програми не мають гнучкого функціоналу, необхідного професіоналам. Наведемо приклади альтернативний плеєрів для macOS.

Audirvana

Потужний аудіофільський плеєр із найширшими можливостями. Програє всі існуючі формати аудіо: AIFF, WAVE, AAC, MP3, FLAC, Monkey Audio APE, WavPack, Apple Lossless, DSD (DSDIFF, включаючи DST, DSF, та SACD ISO). При цьому для підтримуваних ЦАП сигнал виводиться прямо в DSD, для інших буде використовуватися високоякісне перетворення в PCM. Також Audirvana підтримує багатоканальну музику, якщо у вас є відповідне обладнання.

Elmedia Player 

Плеєр забезпечує зручне використання плейлистів: створення, керування, редагування, пошук. Можливо завантажити зовнішні звукові доріжки: з назвою фільму, з таким же ім’ям, як у відео, або все з папки. Програма також може приймати потокову передачу файлів з інших комп’ютерів Mac, пристроїв AirPlay та iTunes. З технологією AirPlay ви можете передавати музику на смартфон з Elmedia Player на вашому Mac, та підключати великі динаміки для кращого звучання.

VOX Player (free)

Плеєр, який повністю використовує потужності вашого Mac. На додаток до поширених форматів, зокрема: FLAC, MP3, CUE, APE і M4A, ви також можете відтворювати аудіо високої якості (HD Audio), з роздільною здатністю до 24 біт/192 кГц, що в 4 рази перевищує стандартну роздільну здатність 44 кГц. Насолоджуйтесь відтворенням багатоканального аудіо 5.1 для найповнішого та витонченого досвіду. Програма створена українськими розробниками, компанією Coppertino.


Звукові утиліти для Mac

У дану категорію софту ввійшли корисні утиліти для запису, захвату звуку, оцифровки, налаштування гучності та ефектів звучання. 

Audio Hijack 3

Якісне рішення для запису звуку з будь-яких аудіо джерел. Доступно для комп’ютерів з операційною системою macOS, програма дозволяє записувати розмови в Skype та FaceTime, оцифровувати аналогові магнітні записи та платівки, вести запис музики з iTunes та Safari.

SoundSource

Додаток дозволяє налаштувати прямо з рядка меню вхідні та вихідні дані, звукові ефекти пристрою, налаштування гучності за лічені хвилини. З SoundSource, ви отримуєте швидкий доступ до найважливіших налаштувань звуку вашого Mac.

Pro Microphone: Audio recorder

Додаток для співаків-початківців, або тих, хто хоче бути почутим. Зробіть свій голос гучнішим! Співайте та зберігайте всі свої пісні, обирайте різні мікрофони відповідно до свого настрою! Професійний студійний мікрофон завжди у вашому Mac. 

Benjamin Jaeger Meta

Комплексний додаток, який допомагає керувати вашою музичною колекцією. За допомогою «Meta» ви можете легко редагувати теги музичних файлів, такі як: виконавці пісень, альбоми, ілюстрації та інше.

Florian Heidenreich Mp3tag

Потужний і простий у використанні інструмент для редагування метаданих аудіофайлів. Підтримує пакетне редагування тегів ID3v1, ID3v2.3, ID3v2.4, iTunes MP4, WMA, коментарів Vorbis і тегів APE для кількох файлів одночасно, що охоплюють різноманітні аудіоформати. Крім того, він підтримує пошук у базі даних Інтернет, наприклад, Discogs, MusicBrainz або freedb, що дозволяє автоматично збирати відповідні теги та завантажувати обкладинки для вашої музичної бібліотеки.


Запис голосу та живих інструментів

Ознайомтесь з кількома цікавими програмами, які роблять запис звуку на Mac простою справою. А також вміють редагувати аудіо-файли, конвертувати їх у різноманітні формати.

Apeaksoft Screen Recorder для Mac

Один з найкращих диктофонів на Mac, який може задовольнити будь-які потреби. Пропонує широкий спектр бонусних інструментів. 

Audacity (free)

Ми вже розповідали, про цю програму раніше. Проте, окрім обробки звуку, Audacity — це потужний мікрофонний рекордер на Mac. Він містить практично усі функції для запису та редагування голосу на кількох доріжках.

WavePad

Повнофункціональна програма для запису голосу для Mac. Після запису голосу користувачі можуть редагувати аудіофайл. Досвідчені вокалісти та дикторі можуть знайти безліч корисних інструментів.

Piezo

Програма для запису голосу на MacBook і не тільки. Інтерфейс інтуїтивно зрозумілий, ви можете контролювати гучність різних джерел одночасно. Відмінний варіант для користувачів-початківців.

QuickTime (free)

Це не лише вбудований медіаплеєр, а й диктофон Apple на Mac. Тому ви можете записувати голос без встановлення сторонніх додатків. Проте, програма майже позбавлена додаткових інструментів.

Встановлення програм для роботи зі звуком на Mac

Ми навели, мабуть, найширший та найдокладніший перелік софту для музикантів, аранжувальників, вокалістів, DJ. Нагадаємо, що більшість професійного програмного забезпечення є платним, хоча існують деякі безкоштовні альтернативи.

Сервісний центр Apple BashMac пропонує послугу встановлення аудіо-програм на MacBook у місті Київ!

Завітайте до нас за адресою: вулиця Велика Васильківська, 18. Швидко отримайте будь-яку програму з даного огляду за доступною вартістю. Бажаємо вам творчого натхнення та успіхів у сфері музики!

 

 

Залишити коментар