22Oct

Чи варто користуватись Macs Fan Control?

Програма для управління кулерами Macs Fan Control популярна серед власників MacBook та iMac. Вона дозволяє примусово збільшувати оберти вентилятору, або тонко налаштувати їх в залежності від температури. Як правило, встановлюють програму у випадку, коли Мак починає сильно грітись. У цій статті ми розберемося чи варто користуватись подібним ПЗ, та чи вирішує воно проблему з перегріванням насправді?

Чому MacBook перегрівається?

Заміна кулеру на MacBook Air

На початку необхідно визначитись, чому ноутбуки на моноблоки з часом починають грітись, шуміти. Річ у тім, що для охолодження пристрою використовується спеціальний вентилятор (або декілька, в залежності від моделі). Обертаючись, кулери відводять зайве тепло від внутрішніх деталей комп’ютеру. Але з часом, всередині техніки збирається пил, який осідає на поверхні комплектуючих та лопатях самого вентилятору. У результаті деталі перестають нормально охолоджуватись.

Чимало користувачів, вважають, що роботу кулеру можна зробити більш ефективною, за допомогою примусового збільшення швидкості (кількості обертів). За цією логікою — чим швидше буде працювати вентилятор, тим краще буде охолоджуватись ноутбук. На перший погляд, саме так і відбувається. Але, як свідчить практика — це короткострокове рішення, яке у цілому не вирішує проблеми.

Небезпека зловживання Macs Fan Control

Заміна кулеру на MacBook Air

Використання програм контролю швидкості кулерів виправдане лише за декілька умов. По-перше, якщо ноутбук чистий, тобто не має всередині скупчення пилу та сміття. Але при ресурсоємних завданнях потребує більш інтенсивного охолодження. Хоча така міра є досить спірною. Та по-друге, — якщо не має можливості негайно почистити Макбук. В усіх інших випадках — самостійне керування кулерами може призвести до негативних наслідків.

Вентилятор має обмежений ресурс роботи, тому примусове пришвидшення може прзивести до його передчасної поломки. Крім того, необхідно розуміти, що навіть максимальні оберти вентилятору — не вирішують проблеми з перегріванням, тому що забруднення нікуди не зникає, а тільки посилюється. Те ж саме можна сказати про різноманітні підставки для лептопів з власними вентиляторами. Всі ці міри призводять лише до короткочасного результату. Якщо вчасно не почистити MacBook — існує ризик згоряння комплектуючих, наприклад, відеокарти. Пропонуємо професійну чистку Mac від пилу з заміною термопасти у нашому сервісі Apple BashMac Київ!

Залишити коментар