07Nov

Найкращі програми для монтажу відео на Apple Mac

Ноубуки MacBook та комп’ютери iMac, Mac Pro, Mac mini, Mac Studio — часто обирають саме для роботи з відео. Можливості «заліза» та максимально оптимізована операційна система macOS, дозволяють обробляти відеофайли з максимальною ефективністю. При цьому деякі моделі «заточені» для такої роботи мають потужні процесори, великий обсяг оперативної пам’яті та продуктивну графіку. У цій статті ми розглянемо список найпопулярніших програм для монтажу, умовно розділивши їх на професійні (з високими вимогами до ресурсів комп’ютера) та простіші, аматорські.

Професійні програми для монтажу в macOS

До цієї категорії ми віднесемо програмне забезпечення з найширшим функціоналом, призначене для професійного відеомонтажу. З іншого боку, варто розуміти, що повноцінну роботу з таким софтом “потягнуть” тільки потужні MacBook Pro, iMac, iMac Pro, Mac Pro.

Final Cut Pro X

Програма Final Cut Pro X

На самому початку програма створювалася для роботи саме в середовищі Mac OS. Хоча розробником софту була студія Macromedia, але згодом її розвитком зайнялася сама Apple. Початкова назва — Final Cut Pro, а з 2011 року вона була повністю перероблена і отримала приставку X (64-бітна). Ця версія працює з версіями macOS не нижче 10.13.6. (High Sierra). Враховуючи «коріння» програмного забезпечення, воно максимально оптимізоване для роботи з Mac. Це, мабуть, головна перевага. Програма має весь спектр професійних інструментів для редагування, монтажу та кодування відеофайлів, з її допомогою було змонтовано безліч блокбастерів та кінофільмів. У той же час, на навчання по роботі в Final Cut Pro X може знадобитися тривалий час, тому її вибирають вузькоспеціалізовані фахівці.

Adobe Premiere Pro CC

Adobe Premiere Pro для Мак

Напевно, найпоширеніша та найпопулярніша програма для монтажу. Вона є кросплатформеною, тобто підтримує роботу як у Windows, так і macOS (відповідної версії). Premiere Pro вважається «золотим стандартом» програмного забезпечення для редагування відео, яке широко застосовується як окремими фахівцями, так і студіями відеопродакшну. Може інтегруватись з іншими продуктами Adobe. Важливо! Для роботи з 64-розрядними версіями macOS необхідно використовувати п’яту версію програми та вище. Від Final Cut Pro X — Premiere Pro CC відрізняється більш простою логікою дій, навчитися її використанню легше, крім того, в інтернеті є безліч довідкових матеріалів. Недоліком можна вважати досить високі вимоги до ресурсів Мак, на слабких комп’ютерах вона працює повільно, можуть спостерігатися зависання або навіть «вильоти» програми.

DaVinci Resolve

DaVinci Resolve Mac

Програму часто порівнюють з Premiere Pro, оскільки їх інтерфейс досить схожий. Тому DaVinci Resolve можна умовно вважати «напівпрофесійною», розібратися в ній дещо легше, ніж у попередніх варіантах зі списку. Вона дарує великі можливості по обробці, високу точність підгонки відео, роботи з аудіодоріжками. Цікава особливість — програма підтримує монтаж відео, знятих з декількох камер (до 16 вікон). Має ряд вбудованих плагінів для обробки відеофайлів, хронометражні ефекти, криві та інші просунуті інструменти.

Автоматизовані (аматорські) програми для монтажу

Дані програми відрізняються від професійних високим ступенем автоматизації, безліччю вбудованих шаблонів, елементів та типових процесів. Тому, користуватися ними набагато легше, не потрібне тривале навчання. Зазвичай таке програмне забезпечення вибирають новачки, відеоблогери, оглядачі та ін.

Movavi для Mac

Movavi macOS

Без перебільшення — дуже якісна та приємна у використанні програма. Її інтерфейс інтуїтивно зрозумілий, будь-які ефекти, переходи та інші операції виконуються простим перетягуванням інструментів. Програма вже містить безліч готових ефектів, шаблонів, титрів та ін. Крім того, вона має такі просунуті функції, як, наприклад, усунення тремтіння камери. Слід враховувати, що існує як безкоштовна версія, так і Movavi Відеоредактор Плюс, яка пропонує набагато більше можливостей.

Filmora Video Editor для Mac

Filmora для Мак

Ще одна проста та функціональна програма для швидкого відеомонтажу на Мак. Саме нею користується автор цього матеріалу, щоправда, при монтажі коротких, простих роликів. Як і Movavi — Filmora інтуїтивно зрозуміла, містить безліч готового інструментарію. Не потрібно створювати вручну ефекти, переходи, стиль титрів — все це додається одним рухом. Інтерфейс програми можливо здається трохи застарілим, проте заплутатися в ньому просто неможливо. Як і в попередньому варіанті пропонується як пробна безкоштовна версія, так і просунута.

Замовити встановлення програми для відеомонтажу на MacBook, iMac, ви можете в сервісному центрі Apple BashMac Київ. За доступною вартістю фахівець встановить останню актуальну версію, оновить та налаштує софт.

Залишити коментар